Ростислав Фук

Рецепт паски від знаменитої кулінарки Дарії Цвєк

Жінка дуже поважала традиції, вважаючи, що саме традиція «в’яже родину, сім’ю, державу»

Дарія Цвєк є легендарною постаттю в українській культурі. В радянські часи її називали «чарівницею кулінарії» та «художницею кулінарного жанру». Вона – авторка низки популярних книжок з рецептами, серед яких, напевно, найвідоміша – «Солодке печиво», яку перевидавали 9 разів. Ця книжка, доповнена рецептами пирогів з солоною начинкою та напоїв, побачила світ і під назвою «Домашнє печиво». Вона частенько казала про себе: «Я така господиня, що навіть з попелу щось спечу», пише ТСН.

Жінка дуже поважала традиції, вважаючи, що саме традиція «в’яже родину, сім’ю, державу». Отож, замішуючи тісто, жінка дотримувалася певних традицій. У цей час ніхто не міг прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. Перед замішуванням борошно зігрівалося біля печі, його двічі просівали. Господиня вдягала чисту сорочку, довго мила руки та місила тісто лише з молитвою.

Пропонуємо спробувати спекти паску за рецептом відомої кулінарки.

Інгредієнти для приготування паски

  • борошно – 1 кг
  • молоко – 400 г
  • жовтки – 10 шт.
  • мокрі дріжджі – 100 г
  • масло або маргарин – 200 г
  • цукор – 300 г
  • родзинки – 100 г
  • сіль – пів чайної ложки
  • потерта цедра з одного лимона

З одного кілограму борошна виходять 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см. Борошна, наголошує кулінарка, має бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, паска буде тугою, якщо ж менше, то вона опаде.

Спочатку готуємо опару. Дріжджі розводимо в теплому молоці, додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішуємо та ставимо до теплого місця, щоб опара збільшилася удвічі.

Коли суміш підросте, додаємо решту цукру, жовтки, родзинки, цедру з лимона, сіль і борошно. Замішуємо тісто до однорідності та наприкінці додаємо розтоплене, але охолоджене масло або маргарин. Вимішуємо тісто приблизно 10-15 хв, поки воно не почне відставати від рук.

Ставимо тісто до теплого місця, щоб воно виросло вдвічі. Тоді вимішуємо його і чекаємо, щоб воно знову підросло. Розкладаємо тісто на 1/3 посудини та знову чекаємо, щоб воно піднялося вдвічі.

Духовку нагріваємо до температури 200 градусів. Випікаємо паску за цієї температури 10 хв. Після цього зменшуємо температуру до 170-160 градусів і випікаємо ще 50 хв.

Читайте також: Священник-блогер з Тернопільщини вже напік пасок і поділився своїм рецептом

5 рецептів великодніх пасок, які вдаються завжди

Фото ТСН

Вибір читачів за тиждень

Відео